En weer is er een jaar voorbij gevlogen, een jaar waarin het in het trouwseizoen ontzettend druk was en ik soms letterlijk van de ene naar de andere bruiloft reed.

Wat heb ik een mooie bruidsparen op de foto mogen zetten in 2015 en wat waren de bruiloften gevarieerd, geen saai moment meegemaakt. Van de traditionele bruiloft tot een bruiloft waarbij echt ieder detail perfect klopte tot een bruiloft waarbij het bruidspaar zelf wekenlang de handen uit de mouwen had gestoken om er iets heel eigens van te maken. Ik heb tienduizenden foto’s gemaakt en bij elke bruiloft zat er wel weer een ‘wow foto’ tussen. Veel bruidsparen hebben een mooie Ed Klappe aan de muur hangen, andere bruidsparen bladeren dagelijks door hun prachtige album heen.

Nog een paar daagjes en dan maak ik het winnende bruidspaar bekend, zij winnen hun volledige trouwreportage terug. Een geweldige actie, waar ik ontzettend veel reacties op gekregen heb. Zoveel leuke en positieve reacties dat ik in 2016 weer een bruiloft aan een gelukkig bruidspaar ga terugbetalen.

2015 was ook het jaar van de familieportretten, wat heb ik veel leuke en mooie gezinnen en families op de gevoelige plaat mogen vastleggen. Allemaal met hun eigen wensen en eisen, maar allemaal hebben ze de eigenwijze en originele touch van Ed Klappe mee laten doen in het eindresultaat.

Om je weer een beetje meer van de collega’s te onderscheiden, heb ik dit jaar een drone aangeschaft om net weer eens wat anders te kunnen bieden. En als ik de drone als verrassing meenam naar een bruiloft of gewone shoot was iedereen altijd ontzettend enthousiast over de resultaten. Ik was in het begin wat minder enthousiast over mijn stuurman kunde, maar inmiddels heb ik het apparaat onder controle en worden er geweldige foto’s of video’s mee gemaakt.

Aan het eind van een jaar blader ik altijd nog even snel door de vele foto’s heen, die op mijn back-up apparaten staan opgeslagen en kom dan soms weer plaatsjes tegen, die ik eigenlijk alweer vergeten was, zo leuk om dan weer een smile van oor tot oor te krijgen bij het zien van zulke foto’s.

Welke reportages hebben de meeste indruk op me gemaakt in 2015? Ik heb reportages gehad waarbij ik helemaal dubbel heb gelegen van het lachen, waarbij ik soms zelf een traan moest wegpinken en waarbij ik geraakt werd door de prachtige woorden op een bruiloft.

Ik was geweldig onder de indruk van de tijd, energie, moeite en originaliteit die Inge & David in hun aanmelding voor de actie ‘win je trouwreportage terug’ hebben gestoken. Een warm, mooi en ook emotioneel verhaal!

Ik was geweldig onder de indruk van de nuchterheid, puurheid en no nonsense mentaliteit van Steven en Rosanne. Twee mensen, die op hun geheel eigen wijze een hele bruiloft in elkaar gezet hebben en waarbij originaliteit en bij jezelf blijven toch wel de kenmerken waren.

Ik was geweldig onder de indruk van het afscheid van Bert, veel te vroeg van ons heen gegaan en een afscheid zoals een afscheid hoort te zijn; een vier het leven moment. Op exact dezelfde plek waar je elkaar als stel voor het eerst kust, neem je dan ineens afscheid. Een donkere zaal, gewoonweg kutlicht of eigenlijk geen licht, eigenwijs weigeren om te flitsen en toch de mooiste plaatjes maken, die exact weergeven hoe het voelde. Samen met Suus naar het crematorium om de geweldige geschreven boodschappen op de kist te vereeuwigen, een zeer dierbaar moment!

Ik was geweldig onder de indruk van het prachtige Spanje, waar Pieter mij meenam naar de zoutmeren, waar ik als toerist als jaren klakkeloos voorbij reed. Met Renée als model wilde ik de mooie zonsondergang vastleggen, het mooie roze meer en de serene rust, die er heerst. Ik heb er een paar van mijn allermooiste plaatjes ooit gemaakt en ben zowel Pieter als Renée dankbaar voor het geweldige resultaat!

Ik was geweldig onder de indruk van de geweldige bruiloft van Saskia en Richard. Een locatie die me op het lijf geschreven was, een prachtig bruidspaar, prachtige kids, prachtige kleding, alles paste precies. De foto’s waren verbluffend, het album helemaal top en Saskia en Richard waren gewoon Saskia en Richard, geweldig lieve mensen.

Ik was geweldig onder de indruk van Lynn, sterk meisje met een vreselijke ziekte. Je kanjerketting maakte me bijna aan het huilen, je uitvergroting op canvas hangt boven jullie bank, maar hoort eigenlijk in een museum! Als er iemand een voorbeeld is voor zieke kids ben jij het! You go Lynn!

Dit jaar ben ik welgeteld 1 keer in de studio geweest, dus bijna 100% op locatie in de buitenlucht aan het werk geweest. Ik hou van buiten, ik hou van verschillende mooie locaties, ik hou van anders. Renée wist me zover te krijgen om met haar de studio in te duiken, ze had de wens een een keer met visagie op de foto te gaan. Op de bruiloft van Annemieke & Arjan kwam ik Sterre tegen, die van Annemieke een betoverende bruid had gemaakt. Sterre was zo vriendelijk om zowel Renée als de opgetrommelde Tatum en Ilse in de steigers te zetten, met een geweldig eindresultaat. Waar ik bij Renée regelmatig onder de indruk ben van het eindresultaat en ik Tatum al eens eerder op de plaat mocht zetten, was het bij verlegen Ilse de vraag of alles zou lukken. Alle drie de dames leken wel een stel zenuwachtige, onzekere semi-pubers, het is natuurlijk ook geweldig spannend om letterlijk zo in de spotlights te staan terwijl de andere meiden toekijken. Achteraf krijg je dan reacties als ‘hmmm, het gaat….’ of ‘mijn ogen hangen…’ Iets leuks en moois over jezelf zeggen, is natuurlijk niet cool en ook best wel lastig, maar wat kijk ik nog vaak terug naar jullie portretten, wat staan daar een geweldige meiden op, ik hoop dat jullie dit later ook zien!

In 2015 heb ik weer ontzettend veel indrukken op gedaan en 2015 was weer een jaar waarin ik voor mezelf bevestigd kreeg, dat ik me zeer gelukkig mag prijzen, dat ik van mijn hobby en passie ooit mijn werk heb kunnen maken. Ik ga hier in 2016 dan ook met heel veel energie en passie mee verder, mijn agenda staat alweer aardig gevuld met uiteenlopende bruiloften en andere super opdrachten, ik kan dus niet wachten tot 2016 begint!

Over een week of drie heb ik nog meer geweldig, supernieuws, maar daar kan ik nu nog even niks over zeggen. Houd mijn Facebook in de gaten!