Al vele jaren leg ik bruidsparen vast tijdens hun mooiste dag. Stralende gezichten, vrolijke mensen, het geluk spat van elke foto af! Na elke bruiloft kom ik met een smile van oor tot oor weer thuis en vertel ik de verhalen over de liefste mensen, de mooiste locaties en de prachtigste bruiden. Ik kan vaak dan ook niet wachten om de resultaten te bekijken!

In al die jaren heb ik ook diverse keren de andere kant van de het leven mogen vastleggen. We leggen alle mooie momenten in het leven vast, van zwangerschappen tot geboortes, van gezinsshoots tot bruiloften. Maar ooit komt er voor ons allen ook een einde aan dat prachtige leven. En je ziet steeds meer dat ook dat einde wordt vastgelegd. Toen ik daar voor het eerst voor gevraagd werd, vond ik me dat toch een partij vreemd! Waarom zou je in vredesnaam allemaal jankende mensen gaan vastleggen? Wie zou er überhaupt ooit nog naar deze foto’s willen kijken? Ik kon me er werkelijk helemaal niks bij voorstellen en voelde me ook vrij ongemakkelijk ten opzichte van alle genodigden. 

Maar wat waren de resultaten verbluffend mooi! Ik kwam tot de ontdekking dat ik niet het verdriet aan het vastleggen was, maar juist de liefde, de steun, de hand op de schouder, de voorzichtige glimlach na een mooie anekdote, de saamhorigheid en de omhelzingen. Mensen laten maanden na de uitvaart weten dat ze zo verschrikkelijk blij zijn dat alles is vastgelegd, het helpt bij een stukje rouwverwerking. Het is een mooi naslagwerk voor mensen die de uitvaart niet konden bijwonen, kleine kinderen die later alles nog eens rustig kunnen bekijken. Iedereen beleeft een uitvaart in een roes, moet ontzettend veel regelen en voor je het weet is het afscheid voorbij. En daarom is het zo mooi om daar toch het e.e.a. van vast te kunnen leggen. 

Ik wil me meer gaan toeleggen op deze dankbare tak van fotografie. Dat betekent natuurlijk niet dat ik de bruiloften en gezinnen laat voor wat ze zijn, die wil ik natuurlijk voor geen goud missen! Naast de momenten dat ik de vrolijkste kanten van het leven met heel veel plezier vastleg, wil ik mijn talent ook graag gebruiken op een mensen die van een dierbare afscheid moeten nemen een stukje bij te staan in de verwerking van hun verdriet. 

Wil je meer weten, lezen of zien? Kijk vooral eens op afscheidsfotograaf-deventer.nl