En alweer een jaar voorbij, wat gaat de tijd soms verschrikkelijk snel…

We hebben weer een behoorlijk aantal bruiloften mogen fotograferen dit jaar en ik heb van de ene bruiloft nog meer genoten dan van de andere. Prachtige albums mogen maken, tevreden bruidsparen mogen spreken. Waar je als fotograaf altijd bang voor bent, is een bruidspaar waar de wet van Murphy op van toepassing is. En dit jaar kwam ik er voor het eerst een keer een tegen; Joyce en Stefan. Heerlijke nuchtere en ontzettend aardige, lieve mensen. Ze hadden alleen de verschrikkelijke pech, dat ze mij als fotograaf hadden uitgezocht. Het begon al tijdens het oriënterende gesprek; onderweg naar Raalte had ik al het idee dat ik beter thuis had kunnen blijven, ik voelde me absoluut niet lekker. Maar afspraak is afspraak, een bruidspaar verheugd zich op het doornemen van de planning en het bekijken van de albums. Eenmaal aan tafel bekroop me binnen een paar minuten het gevoel dat ik me naar het kleinste kamertje van het huis moest begeven en nog wel met de grootste spoed! Ondanks alle ongemak boekte het bruidspaar me voor hun bruiloft. Op de dag van de bruiloft begint het olielampje van mijn auto te branden, bellen met de garage stelt me gerust, ik kan doorrijden. Echter begint binnen enkele minuten een tweede lampje te branden en de garage adviseert de auto langs te brengen. Ik bel met het thuisfront en meld dat ik de auto kom omruilen. Met een in het zwart geklede ceremoniemeester naast me kom ik de oprit oprijden en kijkt Jo me vreemd aan. Of ik er over nagedacht had dat onze hond Hugo vaak op de voorstoel zit en ik dus geen ceremoniemeester kan vervoeren zonder dat deze onder de hondenharen komt te zitten. Met grote spoed wordt de stofzuiger tevoorschijn getoverd en begin ik als een bezetene de auto uit te zuigen. Tot overmaat van ramp slaat er drie keer een stop uit en doet de stofzuiger niks meer. Als een Max Verstappen scheuren we vervolgens in een Peugeot 107 over de Holterweg naar de foto-locatie. Daar aangekomen ren ik als een bezetene naar de plek waar het bruidspaar staat te wachten. Buiten adem kom ik aan om vervolgens te bedenken dat ik het bruidsboeket in de auto heb laten liggen en ik sprint nog twee keer de afstand om het boeket op te halen. Als de meer dan geslaagde bruiloft achter de rug is en ik de foto’s gesorteerd en bewerkt heb, plaats ik ze op mijn site. Na de nodige complimenten krijg ik van het bruidspaar de opmerking dat ze een enkele foto’s missen. Ik doe mijn Macbook dicht en besluit de volgende dag verder te kijken, eerste de ogen maar eens dicht doen. Daar komt het niet echt van, ik doe geen oog dicht, blijf malen en speur midden in de nacht alle back-up schijven af naar de missende foto’s. Het zweet breekt me uit, ik ben gewoon een aantal foto’s ‘kwijt’. Hoe? Nog steeds geen flauw idee. Ik was net overgestapt op een nieuw camerasysteem en denk dat ik ergens een fout in de instelling van de geheugenkaartjes gemaakt moet hebben. Camera’s gereset en daarna ook nooit meer gebeurd. Na overleg met het bruidspaar krijg ik door derden gemaakte foto’s toegestuurd, die we in het album gaan opnemen. Als kleine pleister op de wond besluit ik dat het bruidspaar het album niet hoeft te betalen. En wat blijkt, Joyce en Stefan zijn oprecht aardige en lieve mensen. Zelfs als mijn iPhone in het toilet is gevallen en ik de notitie met de juist kleuren van het album kwijt ben, zit ik voor de derde keer met opgewekte mensen aan de keukentafel. Als klap op de vuurpijl krijg ik van het bruidspaar een prachtig verhaal over hun belevenissen op deze mooie dag, met als mooiste zin:

‘Ed ondanks iets met een “wet van Murphy” zouden we als we het over mochten doen wederom voor jou als fotograaf kiezen. Je persoonlijke benadering, het mensen mens en het meedenken met ons maakt dat we nog altijd erg tevreden zijn met de gemaakte keuze en met het eindresultaat’

Naast deze ‘Wet van Murphy bruiloft’ hebben we nog meer prachtige bruiloften mogen vastleggen. Schitterende bruiden en nerveuze, fotoschuwe bruidegoms. Bruidsparen die zich graag laten leiden door de fotograaf en bruidsparen die vooraf een mooi omlijst beeld van hun eigen trouwdag hebben.

Heb je dan ook een ‘mooiste’ of ‘leukste’ bruiloft voor jezelf wordt me vaak gevraagd. Natuurlijk heb ik die, maar het is altijd lastig om een bruidspaar uit te kiezen omdat ik dan het gevoel heb de rest erg tekort te doen. Maar als ik moet kiezen? De allermooiste bruid dit jaar is voor mij zonder enige twijfel Renske van Marco geweest! Schitterende bruidsjurk en alles, maar dan ook alles klopte aan deze prachtige bruid! Bruidegom van 2016? Ik heb veel heel goed geklede mannen gezien dit jaar! Maar als er iemand was waarvan de liefde voor zijn bruid afspatte was het Reimer van Miriam! En leuke bruidsparen? Pff zoveel! Ik heb genoten van Sophie & Steven, Lisa & Mark, Suus & LJ, Petra & Erwin, Annemarie & Emiel, Rosan & Joost en laten we Marga & Jurriaan vooral niet vergeten! Maar ook alle andere tientallen bruidsparen hebben me ook een onvergetelijke dag gegeven. En laten we alle geweldige kids niet vergeten, die een dag zoveel vreugde en lol geven: Bram, Tygo, de 3 blondies van Annemarie en Emiel, Eva, de prachtige ladies Houtsma, Suus en de twins Trekop, teveel om op te noemen.

Niet alle bruiloften heb ik alleen mogen schieten, ik heb mijn dochter Renee diverse keren meegenomen en ik weet nu al aan wie ik met een gerust hart het stokje kan overdragen als de tijd daar is, wat kun jij een geweldige plaatjes maken! Naast de bruiloften doen we natuurlijk meer bij Ed Klappe Fotografie! Van alle sessies hebben we via Ed-De-Sign meer dan 90 afdrukken mogen verzorgen op verschillende materialen. Bedenk je je ineens dat je dit jaar bij weer 90 mensen aan de muur hangt, mooi compliment!

Ik heb dit jaar enorm mogen genieten van de gratis shoots die ik heb weggegeven! De verhalen achter deze mensen zijn prachtig en bij veel mensen heb ik iets positiefs kunnen brengen. Daarnaast ook gewoon toffe plaatjes kunnen maken, lachen en gek doen! Enkele foto’s van Lianne vind ik nog steeds mega gaaf, de mooie Marie ontroerde me, maar mijn model van het jaar is toch wel Noortje! Wat een rugzak, wat een kracht, wat ben je mooi, zowel van buiten maar speciaal van binnen! Jij bent mijn held van 2016!

Alle bruidsparen, alle modellen, alle bedrijven, mag ik jullie allemaal hartelijk danken voor een geweldig 2016! Ik heb met ontzettend veel plezier en passie aan jullie foto’s gewerkt en zal dit in 2017 met net zoveel energie voortzetten! Allemaal fijne feestdagen en een spetterend, maar vooral gezond 2017.