De site is voor elkaar, de visitekaartjes zijn gedrukt, de Facebookpagina is klaar en her en der zijn gesprekjes gevoerd om bekendheid te krijgen. Laat de klanten maar komen, zou ik zeggen! Helaas gaat het niet zo snel als ik zou willen en staan de klanten niet in rijen van drie opgesteld voor de deur.

Ik ben al gevraagd voor diverse klusjes, maar het bartering principe doet mijn nekharen altijd overeind staan. Opmerkingen als ‘is goed voor je portfolio’ en ‘is goed voor je naamsbekendheid’ zijn in mijn ogen in de meeste gevallen een dooddoener. Waar bartering niet goed voor is, is voor mijn portemonnaie! Ik doe wat voor jou en jij doet wat voor mij is volgens mij het ruilhandel-principe, dat stamt uit de periode voordat het geld uitgevonden was.

Natuurlijk zitten er klussen bij, waar ik zelf ook iets mee kan en waar twee partijen beter van worden en waarvan ik zeker weet, dat het vervolgopdrachten uit die hoek gaat opleveren in de toekomst. Ik heb altijd geleerd om te zaaien en dan te oogsten, maar niet om filantroop te spelen. Uiteraard weet ik hoe een eigen bedrijf op poten gezet moet worden en weet ik hoe ik een bedrijf bekendheid moet geven, ik ben nooit zo van het netwerken geweest, maar merk dat ik daar nu vanzelf inrol. Iedereen in mijn omgeving weet, dat ik voor mezelf begonnen ben, toch kan ik op twee handen niet meer natellen hoe vaak ik al gevraagd ben mooie foto’s te maken in ruil voor een fles drank, een kratje bier, een game voor de PS3, het wassen van mijn auto, etc. En het is lastig om hier een duidelijk ‘nee’ op te antwoorden, maar dat is wel wat er vanaf heden gaat gebeuren. Ik wil mijn uit de hand gelopen hobby op een semi-professionele manier voortzetten en wil hier een inkomstenbron van maken.

Ik fotografeer straks een gehele dag in de studio voor mensen, die tegen betaling van de studiohuur op de foto willen. Deze mensen krijgen voor een prikkie een paar mooie foto’s en zorgen hopelijk voor een stukje ‘rollen van het balletje’. Daarnaast heb ik een aantal mensen uitgenodigd, waarvan ik vind, dat ze een absolute toevoeging aan mijn portfolio zijn.

Naar mijn menig is iedereen op zijn manier fotogeniek en een toevoeging aan mijn werk echter moet je waken voor het gevaar dat er te vaak dezelfde soort foto’s of gezichten langskomen op je portfolio.

Daarna heb ik al een aantal klussen staan, dus het begin is er! Nu werken aan een stukje uitbouw en continuïteit.

Wil je dus net zulke mooie foto’s als Anouk, Fabienne, Yoni of Iris? Dat kan! Ik doe het met veel plezier en enthousiasme tegen de tarieven als op mijn site vermeld. Dus niet meer met kratjes bier aankomen s.v.p.