Ik krijg ontzettend vaak vragen van mensen over fotografie, over betalingen, over locaties, etc. Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen. Zodra je op de vraag klikt, verschijnt meteen het antwoord!

 

 1. Wanneer moeten we een fotograaf voor onze bruiloft boeken?

  De meeste stellen boeken hun fotograaf 9-10 maanden voor de bruiloft. Waarom dan al? Populaire data en dagen zijn altijd snel volgeboekt, en ik kan slechts een bruiloft per dag fotograferen. Mijn agenda zit echter nooit helemaal propvol, dus informeer ook als je op korte termijn nog een fotograaf nodig hebt.

 2. Hoe lang duurt de fotosessie op onze trouwdag?

  Dat hangt er helemaal vanaf wat je wensen zijn? Alleen een paar leuke foto’s van jullie samen voor of na de ceremonie? Dan kan dat in een half uur verzorgd worden. Wil je echter een mooie reportage met veel foto’s dan wordt er vaak een andere locatie dan de trouwlocatie bezocht. Reken dan op extra reistijd! Meestal is 1,5 tot 2 uur wel voldoende tijd.

 3. Wanneer spreken we af voor een kennismakingsgesprek?

  Normaal gesproken maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek zodra jullie informatie inwinnen en de intentie hebben mij vast te leggen voor jullie trouwreportage. Sommige stellen kennen mijn werk via anderen, hebben mij al eens meegemaakt op een bruiloft en boeken mij direct voor hun trouwdag. Dan kom ik een maand voor de trouwdatum alsnog even de details doornemen, zodat ik weet wat jullie wensen zijn.

 4. Moeten we een aanbetaling doen?

  Voor een portretshoot hoef je geen aanbetaling te doen, je betaalt na de shoot voor je de foto’s ontvangt. Bij een trouwreportage vraag ik een aanbetaling van 25% bij opdracht en het restant 8 weken voor jullie gaan trouwen. Je ontvangt overal een aparte factuur van in je mailbox!

 5. Wat als we je ineens toch niet als fotograaf willen?

  We zijn allemaal mensen en maken allemaal wel eens een vergissing! Als jullie besluiten me toch niet op je bruiloft te willen als fotograaf nadat we dat al overeen gekomen waren, no problem, even goede vrienden! Heb je reeds een aanbetaling gedaan, dan ben je die helaas kwijt, dat is wel het risico bij van mening veranderen. Een schriftelijk akkoord betekent ook dat de aanbetaling voldaan dient te worden waarna je op je gemak een andere fotograaf kunt uitzoeken. Nog geen aanbetaling gedaan, maar na een nachtje slapen van mening veranderd? Gewoon melden, dat je voor een ander kiest, geen probleem! Kom alleen niet met smoesjes aan, daar heb ik een hekel aan en ik heb ze in de loop der jaren allemaal wel eens voorbij horen komen…..’we hebben ineens een fotograaf cadeau gekregen van X’…..’Mijn aanstaande en ik zien elkaar weinig doordeweeks en we hebben gisteren spontaan allebei een fotograaf geboekt’……’een vriend/kennis/familielid doet een cursus fotografie en wil heel graag onze bruiloft doen als afstudeeropdracht’…..’je mail met bevestiging zit in onze spambox, dus we hebben maar een ander gezocht’….etc, etc. Niet doen, gewoon melden wat je denkt of voelt! Ik kom niet graag op een bruiloft waar het bruidspaar smoesjes verzint, jullie willen ook graag een eerlijke fotograaf op jullie mooiste dag!

 6. We wonen niet binnen een straal van 25km van Deventer, wil je onze bruiloft dan niet fotograferen?

  Natuurlijk wel, ik werk door heel Nederland. Maar mijn tarieven zijn berekend op een bepaalde reisafstand. Moet ik verder reizen, dan is dat geen probleem, maar reken ik reiskosten.

 7. Wat gebeurt er als meerdere bruidsparen je op dezelfde dag willen boeken?

  Het komt een paar keer per jaar voor dat er voor dezelfde trouwdatum meerdere bruidsparen zich melden om Ed Klappe in te huren als fotograaf. De datum van het bruidspaar dat zich als eerste meldt, staat in mijn agenda vermeld. Meldt zich een tweede bruidspaar, dan licht ik het eerste bruidspaar in, dat er nog een aanmelding is. Ik ga altijd met beide bruidsparen in gesprek en beslis dan welke van de twee bruidsparen ik ga fotograferen.

 8. Wat gebeurt er met slecht weer?

  Hebben we een shoot in het bos gepland staan, dan verzetten we de datum. Is het op jullie trouwdag slecht weer, dan kunnen we twee dingen doen. Bij matige regenval gaan we met doorzichtige paraplu’s op pad om zo toch de sfeer van jullie trouwdag vast te leggen. Omdat de mogelijkheid ook bestaat dat het met bakken uit de lucht komt, is het verstandig vast een binnenlocatie uitgezocht te hebben.

 9. Hoe lang moet ik wachten op mijn foto's?

  In de meeste gevallen zijn portretfoto’s binnen een week klaar, afhankelijk van drukte kan dit iets uitlopen. Je trouwfoto’s zijn binnen 3 weken klaar! Uiteraard ontvang je binnen 48 uur van je bruiloft al een paar mooie foto’s. Deze zijn ook online op deze site te vinden.

 10. Plaats je alle foto's op je website of social media?

  Ik vind het erg leuk om het verhaal van een shoot of een bruiloft te vertellen op mijn site of beknopt op social media. Mocht je er echt bezwaar tegen hebben dat ik je foto’s gebruik, laat me dat dan duidelijk weten, ik respecteer ieders beslissing.

 11. Mag ik zelf een selectie van de gemaakte foto's maken?

  Nee, hier heb ik slechte ervaringen mee! Ik selecteer altijd zelf de te bewerken foto’s.

 12. Mogen wij jouw foto's zelf bewerken?

  Nee, dat mag nooit! Hoewel je van mij de bewerkte foto’s in HR krijgt en die te allen tijde mag gebruiken, is bewerken van mijn foto’s uit den boze, ze zullen dan als foto’s van mijn hand door het leven gaan terwijl dat in feite niet meer zo is.

 13. Kunnen wij de niet bewerkte bestanden ook ontvangen?

  Nee, helaas, de zogenaamde RAW bestanden zijn niet verkrijgbaar en zullen in mijn bezit blijven. Na verloop van tijd schoon ik al mijn backup media op en zullen de niet bewerkte foto’s verwijderd worden.

 14. Kun jij afdrukken van foto's verzorgen?

  Jazeker! Ik kan professionele afdrukken op papier voor je verzorgen en de foto daarna in een handgemaakte fotolijst afleveren. Ook een afdruk op aluminium, textieldoek, canvas of hout is mogelijk. Kijk eens op Ed De-Sign

 15. Heb je ook algemene voorwaarden?

  Ja natuurlijk heb ik die, lees gerust mee:

  Bij ontvangst van de orderbevestiging verklaart de opdrachtgever akkoord te gaan met onderstaande leveringen- en betalingsvoorwaarden.

  1. Met het aangaan van de overeenkomst tot het maken van een (huwelijks)reportage geeft de fotograaf u de garantie om, buiten het geval van overmacht, op de aangegeven tijd aanwezig 
te zijn en de opdracht binnen de grenzen van zijn beroepsplicht uit te voeren.
  2. Het aantal foto’s per onderdeel wordt gekozen door de fotograaf, tenzij opdrachtgever uitdrukkelijk anders wenst.
  3. De fotograaf verbindt zich de gevraagde opnamen als professioneel werk te (laten) maken, bewerken en af te leveren. Hij is niet verantwoordelijk voor kleurverschillen, ontstaan door het wisselen van beschikbaar licht en/of door de in textiel gebruikte kleurstoffen.
  4. Het auteursrecht blijft berusten bij de fotograaf.
  5. Bij het vastleggen van de datum betaalt de opdrachtgever altijd een aanbetaling. Deze aanbetaling mag bij het afnemen en betalen van de gemaakte reportage – en alleen in dat geval – in mindering worden gebracht op de kosten van de reportage.
  6. Betaling geschiedt vooruit onder aftrek van aanbetaling.
  7. Een onverhoopt technisch falen wordt in beginsel gecompenseerd met gelijkwaardige fotografie. Zou een technisch falen de gehele reportage zelf betreffen, dan worden de materiële en immateriële schade van de klant forfaitair gesteld op een bedrag gelijk aan het tweevoud van de aanbetaling.
  8. Als de fotograaf door overmacht niet in staat is de opdracht uit te voeren – en alleen in dat geval – wordt het volledige bedrag terugbetaald. In eerste instantie zal fotograaf te allen tijde als eerste zorg proberen te dragen voor gelijkwaardige vervanging.
  9. Wanneer opdrachtgever
de overeenkomst om welke reden dan ook opzegt, volgt geen restitutie van de aanbetaling. Bij annulering van de overeenkomst binnen 60 dagen voor de (huwelijks)datum is opdrachtgever het volle bedrag van de opdracht verschuldigd. Deze voorwaarde vervalt uitsluitend als de fotograaf op de afgesproken datum een andere reportage kan boeken.
  10. Bij het gebruik van door fotograaf gemaakte foto’s op bv social media is het te allen tijde verplicht de foto’s met het watermerk (naamsvermelding) van de fotograaf te gebruiken. Foto’s met watermerk mogen niet bewerkt worden.
  11. Extra kosten, zoals bijvoorbeeld entreeprijzen voor binnen en/of buitenlokaties, zijn
 niet inbegrepen in het afgesproken tarief. Deze bijkomende kosten komen voor rekening van opdrachtgever.
  12. De fotograaf kan foto’s uit de reportage gebruiken voor zijn eigen show-albums, etalage en/of reclamedoeleinden tenzij bruidspaar uitdrukkelijk anders verzoekt.
  13. Bij herdrukken van een foto-album is kleurgelijkheid niet gegarandeerd. Kleurafwijkingen zijn de fotograaf dan ook niet aan te rekenen.
  14. Bij het pakket horen alle bewerkte fotobestanden. Deze zullen in hoge resolutie als jpeg formaat via een USB stick worden toegestuurd. De RAW bestanden zullen eigendom van de fotograaf blijven en kunnen niet door de opdrachtgever afgenomen worden. Alle foto’s zijn rechtenvrij te gebruiken en hoeven niet te worden nabesteld bij fotograaf.