Rood haar, met vaak een bleke huid en sproeten, iets wat altijd opvalt. Eén ding is zeker: rood haar is betrekkelijk zeldzaam en dat wordt het steeds meer. Slechts 1% van de wereldbevolking heeft rood haar: van bleek rossig tot koperrood.

Naast mijn dagelijkse werk als fotograaf doe ik ook graag een stukje vrij werk, dingen die ik zelf erg leuk vind om vast te leggen. En ja, in de wereld en ook in Nederland zijn al vaker projecten om roodharige mensen vast te leggen, geweest. Nadat ik dit jaar iemand met mooi rood haar mocht vastleggen, ben ik me er wat in gaan verdiepen, rood haar, een bleke huid en sproeten doen het zo geweldig gaaf op de foto! Dus ik wilde meer rood. Maar wat en hoe?

Ik was eigenlijk wel benieuwd hoeveel mensen met rood haar er te vinden zijn in de gemeente Deventer. En dan met name hoeveel van deze mensen ook op de foto zouden willen. Waar ik voorzichtig inzette op 15-25 redheads bleef mijn telefoon na een oproep op social media 2,5 dag non stop knipperen en trillen. Binnen no time had ik meer dan 100 mensen uit Deventer, die zich enthousiast aanmeldden voor mijn project.

Ondertussen heb ik zo’n 30 van de 100 roodharigen mogen vastleggen en staan er komend voorjaar alweer genoeg in de planning. Ik heb een drietal locaties uitgezocht en laat mensen als zichzelf in hun eigen fijn zittende kleding op de foto gaan. Sommige redheads nemen een accessoire mee dat bij hun hoort, een boek, een knuffel of een muziekinstrument.